Дали фирмите, изпълняващи обществени поръчки и получили индексации заради оскъпяване на

...
Дали фирмите, изпълняващи обществени поръчки и получили индексации заради оскъпяване на
Коментари Харесай

Строители получиха милиони индексации, а взели ли са големи аванси преди това?

Дали компаниите, изпълняващи публични поръчки и получили индексации заради оскъпяване на материалите, са получили преди този момент огромни предплатени заплащания, с цел да си закупят материалите като мярка точно против повишаването им.

Този въпрос е задал депутът от " Продължаваме промяната-Демократична България " Йордан Иванов на районното министерство, дружно с сътрудника му от парламентарната група Ивайло Мирчев.

Авансите за строителство, изключително що се касае до пътното такова, бяха обилно раздавани в мандатите на Бойко Борисов като министър председател с претекста компаниите да си купят материали, с цел да избегнат оскъпяване.

Както Клуб Z писа, Иванов в началото изиска информация от Министерство на регионалното развитие какви заявки за индексации са постъпили по договорите с страната и каква част е почетена. Така се оказа, че договорите за главен ремонт и ново строителство са за 5,8 милиарда лв.. По тях са постъпили общо 57 претенции за индексация на обща стойност 321 милиона лв. по 27 контракта, при общо 34, като министерството е разплатило малко над 251 милиона лв.. По отношение на настоящите ремонт и поддръжка има 52 контракта, които попадат в обсега на методиката за изменение в цената на контракта. Те са за поддържане на републикански пътища в 27 области, както и на четири автомагистрали, за произвеждане, доставка и монтаж на пътни знаци, маркировка и други От тези 52 контракта са постъпили 63 претенции по 43 контракта. Исканията са на обща стойност близо 705 милиона лв., като тук забавното е, че макар че министерството споделя, че тези контракти попадат в обсега на методиката за индексации, няма осъществена нито една.

Сред проектите, получили цялостния или съвсем цялостния размер на декларираните средства са лот 1 на пътя Мездра-Ботевград (изпълнява се от „ Пътстрой 92 “, Геострой “), отново същият път, само че лот 2 (изпълнява се от сдружение, в което влизат „ Европейски пътища “, „ Водно строителство – Благоевград “), пътят Русе-Кубрат (изпълнява се от „ ИСА 2000 “), пътят Костинброд-Берковица-Монтана („ Хидро-водстрой “), тунелът „ Железница “, част от строителството на автомагистрала „ Струма “ (изпълнява се от „ Автомагистрала Струма Тунел 2018 “), Калотина-софийският околовръстен път (изпълнява се от „ Щрабаг “), обходният път на Бургас ( " Пътстрой " ). 

Критерият за утвърждение остава неразбираем и до през днешния ден.

" Освен изплатената сума от Министерство на регионалното развитие на стойност 251 милиона, има и един провесен въпрос, който директно касае нуждата от възнаграждение на индексациите. Получили ли са избрани компании ГОЛЕМИ АВАНСИ преди да изискат индексиране на цените? Ако някоя строителна компания е получила огромен задатък, който ѝ разрешава да придобие всички материали, нужни за осъществяването на контракта, то няма нито една причина по-късно да се заплаща индексация на договорите. Тази информация упорствам да стане обществена и ясна. 

Затова с сътрудника ми Ивайло Мирчев желаеме от министъра на районното развиване и благоустройство да ни даде цялостна информация за платените предплатени суми по договорите, по които има платени и индексации. Публичността и прозрачността е най-големият лек на всеки един публичен развой.  

Аз имам вяра, че в случай че изобщо е имало някакъв смисъл от тези индексации, то през днешния ден е налице дефлация на материалите и индексирането би трябвало да бъде отстранено изобщо от закона, което е и повода в най-скоро време да внеса Законопроект за унищожаване на индексациите отсега нататък ", написа Йордан Иванов във фейсбук профила си.

Депутатът от ДСБ от дълго време изповядва тезата, че индексациите към този момент са ненужни.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР